+90 288 417 43 93
Kocasinan Mah. İstasyon Cad. No:34 K:3 D:13 Lüleburgaz / KIRKLARELİ
Filyasyon Ekipleri Rapor Verebilecek
blog img

Filyasyon Ekipleri Rapor Verebilecek

Koronavirüs şüphesi ile hastaneye giden işçinin koronavirüs testi sonuçlarının pozitif çıkması veya test sonuçları pozitif çıkmasa bile belirtilerin koronavirüs belirtilerine benzemesi, ancak kendisinin hastaneye yatırılmasına gerek duyulmaması halinde, 14 gün karantinada kalması gerektiğinden, talebi halinde kendisine hekim tarafından 14 günlük istirahat raporu verilmektedir.

Bu durumdaki işçi, rapor başlangıç tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 90 prim günü varsa, rapor parası almaktadır.

Ancak, kendisi koronavirüse yakalanmamış olsa bile, koronavirüs hastası ile temas zincirinde olduğu filyasyon çalışmaları sonucunda tespit edilen işçinin de en az 14 gün karantina da kalması gerektiğinden, bu durumdaki işçi de işe gidememekteydi. Öte yandan bu işçinin karantinaya uyma zorunluluğu hastaneye gitmeden doğduğundan, karantina süresi için istirahat raporu almak istiyorsa doktora gitmesi gerekiyordu. Fakat bu kişiler karantinada olduğundan hastaneye gidemiyor ve yüzden rapor alamıyorlardı.

Bu durumdaki kişilere bir kolaylık getirildi. Daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan entegrasyonla sağlık raporları dijital ortama taşınmıştı. Bu sayede vatandaşın raporu uzun süredir e-Rapor Sistemi ile hastaneden SGK’ya dijital ortamda gönderiliyor ve vatandaş raporuna e-Nabız sistemi veya e-Devlet kapısından erişebiliyor.
Şimdi bu sisteme 2 Ekim 2020 itibarıyla Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi de entegre edildi. Entegrasyon sayesinde filyasyon ekibi içerisinde yer alan hekimler, vatandaşın izolasyon süresi boyunca ihtiyacı olan iş göremezlik raporunu FİTAS üzerinden yazabiliyor. Raporun SGK tarafından kabul edilmesi durumunda da hastalara “Raporunuz SGK’ ya iletilmiştir” şeklinde SMS ile bildirim gidiyor. Raporları dijital ortamda SGK’ya iletilen vatandaşlar istedikleri zaman, e-Nabız sistemi üzerinden ve e-Devlet kapısı üzerinden raporuna ulaşabiliyor. Bu uygulamada, hastalığının seyrine göre, yapılan kontroller sonrası rapor süreleri düzenleniyor.

Dolayısıyla koronavirüs hastası ile temas zincirinde olduğu filyasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve bu nedenle karantinada kalması gereken işçiye, filyasyon ekibinde yer alan hekim tarafından sistem üzerinden istirahat raporu verilebilecek, işçinin de rapor almak için hastaneye gitmesi gerekmeyecek. Rapor başlangıç tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 90 prim günü varsa rapor parası alabilecek.

-OKURDAN GELENLER-

SORU: Bir işçimiz paraya ihtiyacı olduğunu ve bu yüzden yıllık izinlerini kullanmayıp bu günlerin ücretini almak istediğini iletti. Çalışanımıza bu ücretleri vermemiz yasal bir sorun doğurur mu?

CEVAP: Yıllık izin hakkı Anayasal temeli olan bir dinlenme hakkı olup, işçinin iş sözleşmesinin devamı sırasında ücrete dönüşmez ve bu haktan vazgeçilemez. İşçinin iş sözleşmesinin devamı süresinde kullanmadığı yıllık izinlere ait ücreti istemesi mümkün değildir.

SORU: Eşimden SSK dul aylığı alıyorum. Babamdan Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir miyim?
CEVAP: SSK dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığından babasından dolayı yetim aylığı alabilirler.

SORU: SSK emeklisi bir bayanım. Babam Emekli Sandığı emeklisi iken vefat etti, babamın emekli aylığından yararlanabilir miyim?
CEVAP: Bekar veya dul olma şartıyla babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz

SORU: Şuan SSK’lı olarak çalışmaktayım, daha önce Emekli Sandığı hizmetlerim var. Bu hizmetlerime ikramiye alabilir miyim?
CEVAP: 26.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6270 sayılı kanuna göre emekli ikramiyesi ödenebilmesi için

8 Eylül 1999 tarihinden sonra istifa ederek görevinden ayrılmış olması,

İstifa ederek görevinden ayrıldığı tarih itibariyle 15 yıl sigortalılık süresi olması,

En az 3600 gün prim ödenmiş olması şartı aranmaktadır.

Bir Yorum Gönder