İcra ve iflas hukukunda iki çeşit takip yolu söz konusudur. Bunlardan ilki cüz’i icra olarak da tabir edilen icra takibidir. İcra takibinde ,borçlunun alacaklı yada alacaklılarına olan borcunu karşılayacak kadar mal varlığı haciz edilip paraya çevrilerek alacaklı yada alacaklıların tatmini yoluna gidilir. İkinci diğer takip yolu ise iflas yoludur. Bu takip şeklinde ise borçluya ait tüm mal varlığı satılır ve borçlunun tüm bilinen alacaklılarının tatmini yoluna gidilir.
İlamsız icra sadece para ve teminat alacakları için yapılır. Konusu para olan alacağın tahsili için alacaklı her hangi bir mahkeme kararına gerek olmaksızın direkt icra dairesine başvuruda bulunarak ilamsız icra ile takip talebinde bulunabilir. Bu takip şeklinde bir senet ,belge ibrazına gerek yoktur. Ancak icra takibinin başarı ile sona ermesi için borçlunun da kendine tebliğ edilen ödeme emrine itiraz etmemesi gerekir. İtiraz olması halinde ise alacaklının mahkemeye başvurarak itirazın iptali ya da itirazın kaldırılması davalarından birini açması gerekecektir.
İlamlı icra da ise ilamsız icradan farklı olarak alacaklını elinde bir mahkeme kararı vardır. Alacaklı bu ilam da denilen bu kararı dayanarak takip başlatır. Eğer alacağın konusu para dışında başka bir şey ise cebri icar yolu takip yapılabilmesi için , mahkemeden bu alacağa ilişkin bir karar alınması gerekmektedir. Bu tür alacakları ilamsız icar şeklinde takip yapmak mümkün değildir.
Genel haciz yolunda ise rehin altına alınmamış ,bono,poliçe ve çek gibi bir kambiyo senedine dayanmayan tüm para ve teminat alacakları için söz konusu olabilen bir ilamsız icra yoludur. Kısaca takip yapılırken bir belgeye bağlanması gerekli değildir. Bu haciz yolunda alacaklı alacağını tahsil edebilmek adına bir takip talebi sunar akabinde icra dairesi de bu talebe istinaden bir ödeme emi düzenleyerek borçluya tebliğ eder.
Borçluya gönderilen ödeme emrinde belirtilen süre içerisinde borcunu ödemesi , yine yasal süresi içinde var ise itirazlarını sunması bildirilir. Her hangi bir ödeme yada itiraz olmaz ise takip kesinleşir. Borcun tamamı ödenirse takip borcu kapatılır. Kısmı ödeme halinde taraflar arasında her hangi bir anlaşma da söz konusu değil ise takip kalan bakiye üzerinden devam edecektir. İtiraz halinde ise takip tamamen durur.
İtiraz halinde alacaklı mahkemeden itirazın haksız olarak yapıldığına dair itirazın iptali yada kaldırılması yolu ile bir hüküm elde edebildiği takdirde ödeme emri de kesinleşecektir. Ödeme emri kesinleşmesi halinde alacaklının haciz talebine istinaden icra dairesi borçlunun mallarını haciz eder. Yine alacaklı talebi ile hacizler mallar paraya çevrilerek satılır ve alacaklının alacağı ödenir.